Демократична България (ДБ) подаде жалба във Върховния административен съд (ВАС) срещу решение

...
Демократична България (ДБ) подаде жалба във Върховния административен съд (ВАС) срещу решение
Коментари Харесай

ДБ сезира ВАС за машинното гласуване

Демократична България " (ДБ) подаде тъжба във Върховния административен съд (ВАС) против решение на Централната изборна комисия (ЦИК) от 16 август за организацията на машинното гласоподаване. С нея Демократична България желае да подсигурява, че партиите, неправителствените организации и учените ще имат цялостен достъп до изходния код от софтуера на машините за гласоподаване, както повелява Изборният кодекс, оповестиха от пресцентъра на политическата групировка. 

“Размерът на изходния код допуска интервал от най-малко два работни дни, с цел да бъдат партиите и обединенията уверени, че техните специалисти са имали опция да открият евентуално неточно държание на системата, като това би трябвало да бъде осъществено преди довереното създаване на софтуера, а не по време на построяването, с цел да бъде несъмнено, че същият първоначален код, който е бил прегледан, е този, на база на който се построява софтуерът ", се споделя в жалбата на Демократична България.

Жалбоподателите упорстват достъпът до изходния код да бъде обезпечен още в границите на процеса по засвидетелствуване, осъществен от Министерството на електронното ръководство, Българския институт по метрология и Българския институт по стандартизация, а освен по време на обществена процедура по създаване на систематичен облик, както е определила ЦИК.

Ако ЦИК е решила да употребява програмен продукт от изборите предходната година, то той още веднъж би трябвало да бъде съответно заверен, упорстват от “Демократична България ". “Този метод допуска, че изходният код, заверен през 2021 година, е еднакъв с изходния код, разполагаем все още, като за това би трябвало да има криптографски гаранции. В противоположен случай предходното удостоверяване няма по какъв начин да се смята за фактически ", се споделя в жалбата до Върховен административен съд.

В нея “Демократична България " декларира, че решението на ЦИК “води до нарушение на един от главните правила, от които би трябвало да се води изборният развой - прозрачността, която да разрешава на обществото и на всички субекти, които са участници в него, да имат цялостното разбиране, че той обективно показва волята на гласоподавателите ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР